Co w każdej restauracji być powinno

 

nóż i widelecKażdy lokal gastronomiczny posiada swój własny klimat i charakter. Aby było to możliwe do osiągnięcia konieczne jest odpowiednie wyposażenie zarówno zaplecza kuchennego, jak i sali, na której są przyjmowani goście. O jakości serwowanych potraw oraz ogólnie o całym miejscu świadczy właśnie w głównej mierze sprzęt gastronomiczny. Warto zainwestować nie tylko w ten najlepszy, ale również w ten, który jest najpotrzebniejszy. Nie można bowiem braku jednego urządzenia zastępować drugim, który niekoniecznie służy lub nie jest przystosowany do tych samych celów. Warto więc wiedzieć, co powinno znaleźć się w każdej restauracji oraz na co zwracać uwagę przy zakupie najpotrzebniejszego sprzętu. Każda firma sprzęt gastronomiczny oferuje w najlepszej jakości. W tym miejscu znajdzie się niemal wszystko, co powinno stać się wyposażeniem ekskluzywnej restauracji, przydrożnego zajazdu, baru z daniami na wynos czy każdego innego miejsca o tym właśnie charakterze. Pamiętajmy, by na sali jadalnej znalazł się bufet w formie szwedzkiego stołu. Nie musi być on ogromny i posiadać wszystkich dań. Wystarczy, by znalazło się na nim kilka atrakcyjnych przekąsek, przystawek czy dań na spróbowanie. Mogą również na nim być wyroby służące do przegotowywania potraw, na przykład lokalna wędlina, dziczyzna, czy świeże sezonowe warzywa i owoce.

Odpowiednio zaprezentowane i podane mogą stać się nie tylko ozdobą lokalu, ale również zachęcić gości do tego, by weszli dalej i skosztowali więcej zamawiając dania z karty. Co więc powinno znaleźć się na każdym takim bufecie? Podgrzewacze, schładzacze, miski, dozowniki, karafki, a wszystko to w różnych kształtach i rozmiarach. Oczywiście cały sprzęt powinien swoim wyglądem nawiązywać do wystroju całej restauracji, aby w ten sposób stworzyć harmonijną całość. Kolejną istotną rzeczą w kwestii wyposażenia jest bar. W zasadzie każdy większy lokal gastronomiczny posiada go, różni się on tylko swoich charakterem – w jednym podawane są wyłącznie napoje alkoholowe, w innym nie, w jeszcze innym zaś zarówno jedne, jak i drugie. W takich przypadkach przydadzą się szejkery, kostkarki do lodu, dozowniki do alkoholu, karafki do wina, i wiele innych niezbędnych akcesoriów do robienia oraz podawania drinków, jak również ekspres do kawy, zaparzacze do herbaty, imbryki czy dzbanki.

lemoniadaRównie istotne, a może nawet istotniejsze, co bufet, stół szwedzki i zaplecze kuchenne jest stół, przy którym zasiadają goście. Każde takie miejsce wiele mówi o restauracji. Po zajęciu miejsca za stołem klienci mogą poczuć się zniechęceni lub wręcz przeciwnie – zachęceni do tego, aby wybrać coś z karty dań. Stół musi być więc nie tylko czysty i schludny, ale również w przemyślany sposób zaaranżowany, tak, aby harmonizował całym wnętrzem. Nie może więc zabraknąć na nim elementów dekoracyjnych, na przykład świeżych kwiatów, świec, serwetników. Nie można jednak przesadzić z ich ilością. A ich wygląd? Powinien być oryginalny i pasujący do całego lokalu. Tymi samymi kategoriami należy kierować się przy wyborze porcelany oraz sztućców. Dobry producent sprzęt gastronomiczny oferuje w najwyższej jakości. Taka jest również porcelana. Jest to bardzo ważne, by była czysta i nienaznaczona zębem czasu. Jeżeli talerz, miska, czy jakiekolwiek inne naczynie popęka, ukruszy się, wyblaknie koniecznie należy wymienić je na nowe. Jeżeli nie można znaleźć jednego, trzeba zainwestować na przykład część kompletu. Niewykorzystane nowe naczynia można schować na tak zwaną czarną godzinę. Podobnie jest w przypadku sztućców. Kardynalnym błędem jest podanie gościom złamanego noża czy widelca pozbawionego zęba! Takie sytuacje mogą kosztować właścicieli restauracji odejściem zdegustowanych klientów. A co wchodzi w skład porcelany gastronomicznej? Są to między innymi: talerze płytkie i głębokie, które wyróżniają się kształtami oraz wielkością, bulionówki, salaterki, miski i miseczki, pucharki do lodów, filiżanki, kubki, kieliszki do jajek, półmiski, niestandardowe talerze, na przykład służące do podawania pizzy, sosjerki, dzbanki do soków i herbat, imbryki, karafki do wina i wody, cukierniczki, talerzyki do kostek cukru, świeczniki, serwetniki, akcesoria do przypraw, popielniczki, stojaki do noży i wiele innych.

Ważne, by dostosować kształt oraz wielkość poszczególnych elementów porcelany do rodzaju serwowanych dań. W przypadku sztućców każda restauracja powinna posiadać na swoim wyposażeniu te, które są adekwatne do rodzaju serwowanych dań. W związku z tym, w zależności od potrzeb, lokal powinien dysponować takimi sztućcami, jak: noże, łyżki, łyżeczki i widelce. Oczywiście inne do owoców morza, do smarowania pieczywa, do krojenia, do mieszania herbaty czy kawy, do jedzenia lodów itp. Niczego nie powinno zabraknąć. Dobrze, jeśli zastawa stołowa komponuje się z wnętrzem i charakterem restauracji. W związku z tym porcelana oraz sztućce mogą być eleganckie, wręcz wytworne, swoim style nawiązujące do królewskich jadalni, ale mogą być również lekkie i nowoczesne, niemal młodzieżowe. Przydatne są również akcesoria, które ułatwiają spożywanie różnego rodzaju potraw charakterystycznych na przykład dla kuchni chińskiej, włoskiej czy greckiej.

 

Popularne treści

Kilka słów o oknach dachowych

Okna dachowe to elementy wyposażenia domu, które są niezwykle istotne. Wybór takiego okna może okazać się nie lada wyzwaniem, zwłaszcza dla osób, które wcześniej nie miały z nimi styczności. Na rynku istnieje mnóstwo modeli i jak z tej masy wybrać właśnie to, które będzie dla nas odpowiednie? Oto kilka faktów, które mogą okazać się pomocne.

Czytaj więcej...

Nienudny Poznań

Jak wielu z nas oglądając jakiś film zastanawia się, gdzie był realizowany? Raczej niewielu. Niestety. Kręcenie zwłaszcza prestiżowych produkcji jest dla miasta wyjątkowo ważnym chwytem marketingowym. Film nagrywany w danym mieście odkrywa jego najpiękniejsze zakątki, które zarówno dla mieszańców, jak i przyjezdnych, mogły pozostawać obce. W Polsce jest mnóstwo miast, które zasługują na szczególną uwagę, obfitują w piękne, niepowtarzalne miejsca, które dla ich mieszkańców pozostają nieodkryte.

Czytaj więcej...